“În tot iureșul acela de informații dezastruoase, sfaturi și leacuri care îți iau boala cu mâna și accese permanente de plâns, sora mea Dr. Daniela Jitaru, medic la Institutul Regional de Oncologie Iași, m-a privit direct în ochi și mi-a spus cu disperare, dragoste și fermitate: ”Citește tot ce vrei și cât vrei. Dacă alegi orice altceva decât tratamentul alopat, te ucid cu mâna mea. Și dacă îndrăznești să mori, te mai ucid o dată” ….am plâns mult amândouă, una în brațele celeilalte, și apoi rând pe rând am avut privilegiul și onoarea să vorbesc cu medicii specialiști din cadrul spitalului: Profesor Dr. Eugen Carasevici, Dr. Anca Raluca Vrânceanu, Dr. Cristina Terinte, Dr. Raluca Pleșca, Dr. Iulian Radu. Așa am aflat multe informații legate de boala mea, de tratament, am putut pune foarte multe întrebări și toate aceastea m-au liniștit, mi-au dat speranță și încredere că în viața mea mai e loc de cel puțin un capitol.

     Prin experiența mea boală mi-am dat seama că fiecare pacient oncologic necesită o echipă complexă de specialiști care să se ocupe de toate aspectele de la diagnostic, la tratament în funcție de etapele de evoluție ale afecțiunii sale, cât și la revenirea în viața de zi cu zi, după acesta.

     O echipă multidisciplinară formată din: oncolog, chirurg, radioterapeut, imagist, anatomo-patolog,medicul de laborator și biologul specialist în biologie moleculară și genetică, psiholog, nutriționist, kinetoterapeut, preot.

     Un pacient aflat în atenția unei echipe multidisciplinare de acest gen, se va putea implica în mod activ în deciziile luate de specialiști cu scopul stabilirii unei intervenții terapeutice individualizate care să fie în concordanță nu numai cu nevoile medicale, dar și cu dorințele și necesitățile sale.”

     “A învăța cum să lupți împotriva cancerului se referă la a învăța cum să-ți prețuiești viața. Dar acest lucru nu înseamnă neapărat să lupți împotriva morții ci mai degrabă să găsești, să atingi și să guști din esența vieții” – Mihaela Palade Gheran

Și tu poți face diferența!

Grupurile de Suport pentru bolnavii diagnosticați cu cancer

”Primul principiu în viață: să nu te dai bătut în fața oamenilor sau a întâmplărilor”

Marie Curie

Studiile științifice demonstrează că participarea la întâlnirile unui grup de suport crește calitatea vieții pacientului diagnosticat cu cancer, prin simplu fapt că participând la astfel de întâlniri conștientizează că nu este singura persoană căreia i se întâmplă acest lucru, că simte și trăiește la fel experiența bolii, că are aceleași temeri și frici, aceleași blocaje legate de viață și viitor, restabilind astfel echilibrul psihologic atât de necesar în procesul de vindecare.

Întâlnirile de suport potenţează efectele benefice ale tratamentelor medicale şi diminuează efectele lor nedorite, printr-o informare mai consistentă, o mai bună gestionare a stresului, un stil de viaţă mai adecvat, relaţii mai echilibrate cu sine și cu cei din jur.

Ce este un grup de suport?

Grupul de suport este un cadru intim, de suflet, confidențial în care experiența bolii trăită de fiecare participant poate deveni suport emoțional dar și lecție de viață pentru ceilalți participanți. Experiența de a putea oferi ceva altei persoane are un impact pozitiv asupra propriei persoane, crește stima de sine, facilitează dezvoltarea abilităților de comunicare și empatie, dă un plus de sens vieții.

Grupurile de suport pentru persoanele diagnosticate cu cancer pot să ofere sprijin informațional prin întîlniri cu specialiști din domenii diferite: oncologie, nutriție, sport, psihologie, teologie în funcție de nevoile participanților și de obiectivele propuse de către liderul de grup.

Grupul de suport constituie cadrul sigur pentru a face schimb de idei între participanți, despre cum se pot gestiona situațiile dificile de viață cauzate de apariția bolii, reprezintă o resursă valoroasă care poate ajuta bolnavii să facă față mai bine activităților de zi cu zi și mai ales poate diminua senzația de izolare a bolnavilor prin crearea unui sentiment de apartenență și solidaritate.

team-spirit-2447163_1920

Cum funcționează terapia de grup?

Grupurile pot fi mici, formate din 3-4 persoane sau pot fi mai mari, în jur de 10 persoane. În mod  obișnuit, grupul se întâlnește o dată pe săptămână sau la  două săptămâni, pentru 2 ore.  Grupurile pot avea sesiuni închise sau deschise. În sesiunile deschise, sunt primiți participanți noi care se pot alătura grupului la orice întâlnire de grup.

Caracteristici generale ale grupului de suport pentru bolnavii de cancer

  • sunt constituite din persoane care sunt diagnosticare cu cancer ;
  • persoanele participante la grupul de suport acceptă și oferă ajutor participanților la grup;
  • sunt moderate de  o persoană specializată profesional, de obicei un psiholog cu competențe în dinamica grupurilor  și/sau o persoană specializată în psihoterapia de grup;
family-3347049_1920

Care sunt principiile și avantajele grupului de suport?

  • atunci când fac parte dintr-un grup cu același tip de experiențe de viață, oamenii înțeleg mai ușor că procesul prin care trec este universal și că nu sunt singurii cărora li se întâmplă astfel de boli, stări emoționale, blocaje, situații de viață;
  • identitatea participanților și conținutul discuțiilor purtate în sesiunile de grup au un caracter secret și sunt strict protejate. Protejarea confidențialității este asigurată  atât de organizatorii grupului cât și de către persoanele participante la astfel de întruniri;
  • persoanele care formează un grup de suport simt și se conving, participând la ședințele de grup, că nu sunt singurele care au o ”problemă” sau mai multe, că există și alte persoane care trec prin situații similare de viață, de boală, de stări emoționale și astfel grupul devine o sursă de sprijin și de susținere reciprocă;
  • membrii grupului sunt deschiși și capabili să îi ajute pe ceilalți prin împărtășirea modalităților prin care au reușit sau reușesc să facă față situației de viață, bolii etc;
  • grupul este format din membri care se află în diverse stadii ale procesului terapeutic. A auzi, a vedea alte persoane care se luptă cu boala, se recuperează, inspiră speranța și dorința de a se vindeca a celor care se află la începutul procesului terapeutic;
  • spațiul grupului poate fi un spațiu ideal de exersersare și  practicare a noi comportamente de adaptare. Mediul de lucru este suportiv, de acceptare totală și oferă astfel siguranță, permițându-le în acest mod participanților să experimenteze diverse trăiri fără a resimți frica de a fi judecați.

Bolnavii diagnosticați cu cancer aleg să participe la grupurile de suport pentru că își doresc ca viața lor să se îmbunătățească. Unul dintre cele mai mari beneficii ale participării la astfel de activități de grup fiind creșterea speranței de viață și a calității acesteia. ”Dacă există persoane care au reușit, înseamnă că pot reuși si eu” răsună în mintea celor care învață să spere.

Fiecare om este unic, dar trăirea unei boli, gândurile care apar, emoțiile, sentimentele generate de aceasta pot fi trăite aproape în același mod de mai toate persoanele diagnosticate. Ceea ce aseamănă oamenii este mult mai consistent decât ceea ce îi separă și diferențiază unii de alții.  Atunci când bolnavul constată că și celelalte persoane diagnosticate cu cancer trăiește experiența bolii în mod asemăntor, brusc răsuflă mai ușurat pentru că nu se mai simte singur în acea situație.

La fel ca și copiii, adulții învață prin imitație. Observându-i pe alții cum vorbesc, cum se comportă, cum își rezolvă problemele, cum își gestionează emoțiile negative și își planifică activitățile de zi cu zi, adulții învață de la ceilalți cum să se ancoreze în noua viața: cea de după diagnostic. În terapia de grup, oamenii descoperă modul în care obișnuiesc să se raporteze la ceilalți, conștientizează așteptările pe care le au de la ceilalți și învață să relaționeze într-un mod mai realist și echilibrat, în care avantajele și dezavantajele relaționale sunt echitabil distribuite.

Cel mai mare câștig, pentru persoanele diagnosticate cu cancer, ca urmare a participării la activitățile unui grup de suport este învățarea alături de alte persoane care au aceeași experiență a bolii, a cum să se bucure în continuare de viață prețuind clipa, oamenii, cerul,  stelele, soarele, misterul vieții dar și al morții.

Grupurile de suport ajută pacienții să găsească forța de a deveni ei înșiși, de a se apropia cât mai mult de valorile lor cele mai profunde învățând cum să-și însușească libertatea, autenticitatea și controlul propriei vieți.

Mihaela Palade Gheran

Psiholog Clinician Specialist