Masterclass Școala Pacienților, ediția a 4-a: CONCLUZII

Cea de-a 4-a ediție a Masterclass Școala Pacienților, care a avut loc în perioada 16-17 februarie 2018, a adus autoritățile și jurnaliștii din Sănătate în fața pacienților veniți din toată țara.

Prima zi, desfășurată la sediul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, a dat ocazia pacienților să obțină informații din partea reprezentanților Ministerului Sănătății, CNAS, ANMDM și Comisiilor de Sănătate din Senat și Camera Deputaților.

Sorina Pintea
Ministrul Sănătății

”Sunteți principalii mei colaboratori în misiunea de a pune pacientul acolo unde îi este locul- în centrul sistemului de sănătate. În ultimele zile am făcut un inventar al comisiilor de specialitate vizavi de patologiile cu un foarte mare număr de cazuri. În prima fază vom propune ca asociațiile de pacienți să participe la aceste comisii în calitate de observatori. Suntem preocupați pentru introducerea noilor tratamente inovative, dar totodată trebuie să fim realiști. Pentru toate problemele pe care le-ați ridicat aici veți primi un răspuns.”

Dr. Alexandru Velicu,
Președinte ANMDM

”Sunt mândru că putem fi gazda celei de-a 4-a ediții a Masterclass Școala Pacienților. Agenția este deschisă spre comunicare proactivă cu asociațiile de pacienți, cu care urmează să încheiem un protocol de colaborare în vederea stabilirii unui parteneriat pentru identificarea problematicilor specifice asociației și a soluțiilor concrete pentru rezolvarea acestora, precum și a promovării unui mediu etic, corect și transparent la nivelul comunicării”.

Răzvan Vulcănescu
Președinte CNAS

“Ne dorim ca asociaţiile să constituie o verigă de legătură între noi şi pacienţi, care să funcţioneze în ambele sensuri: nu doar ca prin intermediul asociaţiilor să aflăm problemele cu care se confruntă pacienţii, ci tot prin intermediul lor să transmitem pacienţilor noutăţile din sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Invit asociaţiile de pacienţi să contribuie la îmbunătăţirea reglementărilor din sistemul de asigurări sociale de sănătate şi să semnaleze caselor de asigurări de sănătate neregulile”

Conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat, Administrația Prezidențială

”Egalitatea de șanse privind accesul la asistența medicală este o responsabilitate a celor care fac politicile de sănătate. Totuși, responsabilizarea pacientului presupune și asumare din partea acestuia. Educația este extrem de importantă pentru sănătate, începând de la cele mai fragede vârste și continuând pe tot parcursul vieții. Acest proiect nu putea avea un titlu mai bun decât Școala Pacienților”.

Conf. univ. dr. Corneliu Florin Buicu, președinte Comisia pentru Sănătate și Familie. Camera Deputaților

”Dna ministru Sorina Pintea arată deschidere către pacienți și îmi doresc ca în Guvern să poată promova multe dintre elementele bune cu care a venit. Nu văd cum din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, care este pe deficit, să poată fi decontată partea de educație. Legat de partea de registre, este adevărat că acestea sunt necesare. Dar dacă am avea Dosarul Electronic de Sănătate al pacientului, prin interogarea acestuia ar putea fi generate foarte simplu multe dintre aceste registre. Este adevărat că pentru anumite patologii există lucruri specifice suplimentare care, probabil, nu sunt în momentul de față în DES, dar s-ar putea rezolva.”

Dr. Emanuel Gabriel Botnariu, membru Comisia pentru Sănătate Publică, 
Senat

”Fiecare dintre noi avem cel puțin o persoană cu o boală cronică în familie. Toți ne-am izbit de aceste probleme din sistem. Mă bucur să aud declarațiile colegilor mei din Executiv. Vrem ca anul 2018 să fie o relansare a sistemului de sănătate. Comisia de Sănătate Publică are o deschidere extraordinară pentru a prelua informațiile de a dvs și pentru a crea presiune, prin colegii din Executiv, asupra sistemului, realizând astfel un cadru legal adecvat tuturor nevoilor dvs. Asociațiile de pacienți ar trebui să reprezinte o voce unitară a sistemului, chiar dacă vorbim de boli diferite. Îmi doresc să primesc de la dvs informații utile, care să ne ajute în procesul legislativ.”

Dr. Vlad Negulescu, 
șef departament Evaluarea Tehnologiilor Medicale, 
ANMDM

”Suntem în prima linie atât în ceea ce privește autorizarea medicamentelor, cât și în ceea ce privește recomandarea de a fi introduse pe listele de compensate și gratuite. Avem un număr de medicamente care au fost evaluate și care sunt în așteptare pentru a fi introduse în listă, tocmai a fost semnat de către noul ministru al Sănătății acest proiect de Hotărâre de Guvern prin care sunt introduse 16 molecule, din care 9 pentru tuberculoză multidrog și extensiv rezistentă. În așteptare mai avem un număr de aproape 12 molecule care vor face obiectul unei noi propuneri de HG de modificare și completare a listei de compensate și gratuite.

Romana Furtună, consilier al ministrului Sănătății pentru relația cu asociațiile de pacienți și ONG-urile

”Ceea ce au în comun asociațiile pacienților și actuala conducere a Ministerului Sănătății este faptul că pun pacientul și problemele sale în centrul preocupărilor lor. De aceea, de acum, de la începutul mandatului dnei ministru Sorina Pintea, vocea asociațiilor de pacienți nu este doar auzită, ci va fi și ascultată. Consultarea asociațiilor de pacienți atunci când se iau decizii pe partea de sănătate medicală, pe zona lor de interes și reprezentare, este foarte importantă. Iar acțiunile de informare și prevenție pe care dvs. le veți iniția vor fi susținute de către Ministerul Sănătății”.

PRESĂ

Cea de-a doua zi a Masterclass Școala Pacienților, organizată la ARCUB cu sprijinul Primăriei Municipiului București, a așezat la masa intervievaților șapte dintre cei mai cunoscuți și mai activi jurnaliști din Sănătate:

Diana Brâncuș- TVR
Emanuela Schweninger- TVR
Adriana Turea- Radio România Actualități
Liliana Curea- Pro TV
Dan Mihalache- Viața Medicală
Dana Lascu- Evenimentul Zilei/Doctorul Zilei
Valentina Grigore- revista Politici de Sănătate/Școala Pacienților 

Declarațiile tuturor participanților la Masterclass Școala Pacienților, ediția a 4-a, le veți regăsi în următorul număr al revistei Politici de Sănătate.

Sursa: Revista Politici de Sănătate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment